Vleuten, Utrecht | +31 (0) 6 234 85 164

diensten


Goodwill advies

Wat is uw tandartsenpraktijk waard? Meer dan 85% van de praktijken wordt collegiaal overgedragen, op een geheel branche-eigen wijze, aan een collega tandarts. Hoewel de overdracht aan een ketenvormende organisatie of investeringsmaatschappij inmiddels een vast onderdeel van de adviespraktijk vormt, is het gros van de overdrachten dus nog redelijk traditioneel. Ik leg u uit welke wijze dat is, waar de waarde van uw praktijk uit bestaat en op welke wijzen u tot een goodwill vraagprijs kunt komen. Een grondige analyse van uw praktijk is noodzakelijk om tot een gedegen advies te komen en om eventuele lijken te ontdekken en verwijderen. Dat advies kan dan uiteindelijk wel weer heel simpel zijn. Ik heb geleerd en ervaren dat de meeste overdrachten uiteindelijk op een bierviltje of de achterkant van een sigarenkistje kunnen worden samengevat.

praktijkoverdracht

Uiteindelijk gaat het natuurlijk over de overdracht. Daarbij zijn er een aantal onderwerpen waarover glashelder afspraken moeten worden gemaakt. Ga dus niet te snel voorbij aan details! Meestal is sprake van een activa transactie, maar het kan ook gaan middels een aandelentransactie.

Denk aan 'Partijen': wie zijn als hoofdpersonen betrokken bij de overdracht? Let daarbij bijvoorbeeld op eventuele huwelijkse voorwaarden. Weet de koper al in welke rechtsvorm hij/zij wil kopen? Per wanneer wordt overgedragen? Wie moeten allemaal toestemming geven en wie moet worden geïnformeerd? Er zijn hele mooie modelovereenkomsten in omloop, in het bijzonder die van de beroepsorganisaties zelf. Daar is niet moeilijk aan te komen. Maar het invullen van de openstaande gedeelten vergt gedegen voorwerk en een heldere strategie.

Personeel: zij vormen niet zelden de kern van uw onderneming. Hoe wilt u met hen omgaan en wat kunnen zij verwachten? Is er een bedrijfspand in eigendom aanwezig? Of is er sprake van huur? Zijn er inventarisonderdelen geleased of ooit geleverd onder eigendomsvoorbehoud? Ik denk en kijk mee en zorg ervoor dat geen detail wordt vergeten.

Vaak zijn afspraken over werkzaamheden en honorering van de verkoper na de overdracht een belangrijk onderdeel van de deal. De verkoper wil zijn/haar mooie beroep nog even kunnen blijven uitoefenen. Meestal wil de koper ook wel gebruik kunnen blijven maken van de kennis en ervaring van de verkoper. Hoe leg je dat vast?

Ook bij een aandelentransactie moeten partijen hierover afspraken maken. Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen?

samenwerking

Maatschap of BV? Volle maatschap of alleen enkele kosten delen? Of toch ZZP? Hoewel het aangaan van een samenwerking een verhaal apart is, lijkt het ook wel veel op een reguliere aankoop (inkoop) of verkoop (uitkoop). Maar dan van een gedeelte van de praktijk. Mijn aanpak is hierbij dan ook vaak dezelfde als bij een 'gewone' overdracht, ook bij dissociatie. Maar met een belangrijk verschil: wat te doen als de samenwerking toch niet zo loopt als gewenst of verwacht? Volle maatschap, kostenmaatschap, BV of ZZP... Wat zou de beste vorm zijn, wat zijn de voor- en nadelen, wat doen andere tandartsen? Mag je een concurrentiebeding opnemen? Overleg met uw accountant zal een belangrijk onderdeel zijn van de advisering in deze tak van sport.